15 februari 2018
Lezing Hollands landschap verbeeld van Ruisdael tot Mondriaan.
Het Hollands landschap, met zijn lage horizon, zijn weidse luchten, zijn molens en het speciale licht, blijft de Nederlandse schilders inspireren tot ver in de 20ste eeuw.
In de Gouden 17e eeuw is de verbeelding van het Hollandse landschap met kunstenaars als Jan van Goyen, Jacob van Ruisdael en Meindert Hobbema een van de hoogtepunten van de schilderkunst.
De 19e eeuwse romantische schilders, zoals Andreas Schelfhout en Barend Cornelis Koekkoek hebben de gedegen schildertechniek, de minutieuze aandacht voor detail en de planmatige aanpak van de traditionele landschapsschilderkunst uit de 17e eeuw overgenomen.
In Oosterbeek vestigt zich rond 1850 een groep schilders die, net als in het Franse Barbizon, buiten gaat schilderen; het zogenaamde ‘en plein-air’ schilderen.
Hier wordt de kern van de Haagse school gevormd.
Met het, in poëtische gekleurde grijzen en een impressionistische schildertoets weergeven van het Hollandse landschap, wordt de Haagse School wereldberoemd.
Uiteindelijk zal de inspiratie van het Hollandse landschap leiden tot de rechtlijnige abstracties van Mondriaan.
We maken een kunstreis door de verbeelding van het Hollandse landschap vanaf de 17e eeuw tot ver in de 20ste eeuw.
Verwijzing naar ‘Landschap van de Ziel’ in het Groninger museum met o.a. Andreas Schelfhout.
Tijd: do/avond 20.00 uur tot en met 22.00 uur. Locatie: Bibliotheek de Venen, Alphen aan den Rijn. Meer info en inschrijven bij: www.volksuniversiteit.nl/alphenadrijn/