Krant van Gouda, nr. 28, 10 juli 2014
Kosterlijke ontdekking: Gebroken licht
De leden van het Nederlandse Genootschap van Sint Jacob hadden Carina Mathot, beeldend kunstenaar te Gouda, verzocht haar schilderijen in de St. Jan te exposeren. Tijdens hun jaarlijkse bijeenkomsten worden aspecten van de pelgrimage naar Santiago de Compostela belicht. Later vertelde Carina dat ze de pelgrimsroute zelf gefietst had, waarbij ze onderweg in een groot aantal pastelschetsen haar landschappelijke en culturele indrukken had vastgelegd. Later bekende ze, dat ze het best moeilijk had met een geloof waarbij zoveel bloedige offers geplengd werden.
Inderdaad zijn de onderwerpen die de glasschrijvers moesten uitbeelden vaak gruwelijk. De bijbelschrijvers op hun beurt hadden soms tegen wil en dank, de gewelddadige verhalen op moeten schrijven. De associatie kan worden opgewekt dat kerk en geloof altijd moord en doodslag voortbrengen. Maar het tegendeel is juist waar. De bijbel toont juist hoe telkens een dam werd opgeworpen om erger te voorkomen, denk aan de verwoesting van Sodom. De eeuwige bestseller beschrijft hoe er voortdurend ‘verlossers’ werden gestuurd om verdwaalde zielen en volken te bevrijden. Het is kostelijk te ontdekken dat de ‘Goudse Glazen bijbel’ ook het beste vanaf de kerkvloer kan worden aanschouwd. Niet op gelijke hoogte, bijvoorbeeld vanaf een steiger, want dan ogen de Glazen flets. Glazeniers hielden kennelijk rekening met de breking van het licht door het glas. Helaas zijn alle foto’s gemaakt op dezelfde hoogte flauw en niet sprankelend van kleur en intensiteit. Metaforisch gezien kan men zich afvragen of onze opvattingen over de bijbel ook wel juist worden geïndexeerd. Beschouwen wij die verhalen vanaf een ‘ivoren steiger’ of bekijken we alles vanaf de werkvloer met de juiste breking van het ‘licht’? Wonderlijk dat juist de afbeelding van de meest gruwelijke marteling, de kruisiging, ontbreekt in deze kerk, terwijl het gebouw zelf een reusachtig kruis is.
Laten we nu genieten van één van Carina’s zon doorstoven schilderijen: de kloosteromgang in Noyon, gemaakt in 2013. Afmetingen: 60 x 45 cm, materiaal & techniek: olieverf op linnen.
Maurits Tompot